Søger du terapi hos en psykolog, psykoterapeut eller psykoanalytiker? Hvad er forskellen?

 

Kender du forskel på en psykolog, psykiater, psykoterapeut eller psykoanalytiker?

Hvis ikke er du ikke den eneste. Jeg får med jævne mellemrum følgende spørgsmål: Hvad er forskellen på en psykolog, psykiater, psykoterapeut og en psykoanalytiker? Alle behandler de inden for det vi med en bred og upræcis betegnelse kalder for "psyken". Og nogle arbjeder på trods af deres faglige udgangsspring med den samme reference, mens andre udviser store indbyrdes forskelle. Det er slet ikke så enkelt at finde rede i og dertil skal man tage med i betragtning, at den enkelte måde at være i sit fag på spiller en stor rolle.

Her kan du læse mere om hvilken uddannelsesmæssig baggrund, der er bag de forskellige fagbetegnelser i denne behandler kreds.

Psykologer, psykoterapeuter, psykoanalytikere

Søger du terapi? Psykologer og psykoterapeuter er de fag, som er bedst kendt i vor kultur. At tale med en psykoanalytiker er der mange, der ikke længere ved, er en mulighed. Her kan du læse mere om forskelle og ligheder mellem en psykolog, en psykoterapeut og en psykoanalytiker.

Kan der være forskel på samtaler og psykoterapi?

Samtaler, der sker i professionelt øjemed, kan foregå på meget forskellige grundlag. For at der kan være tale om en psykoterapi eller en psykoanalyse kræver det, at terapeuten har en særlig specialiseret uddannelse i psykoterapi og/eller psykoanalyse. 

Hvordan bliver man psykolog?

Psykologi er et tværfagligt fag, der bruges inden for mange fag. Men en psykolog er en beskyttet titel og er en person, der er uddannet indenfor psykologifaget. Man kan blive psykolog på to måder. Man kan blive psykolog via universitetsstudiet psykologi, og derudover kan nogle fag tage en overbygning i psykologi og blive psykolog. En cand. psyk. er en psykolog der er uddannet fra et universitet. En cand. pæd. psyk. er en lærer eller en pædagog med en overbygningsuddannelse i psykologi. 

Hvad kræver det af psykologer og andre for at blive psykoterapeut?

For at blive psykoterapeut og psykoanalytiker kræver det erfaring og uddannelse inden for et forudgående fag. Både psykologer, læger, ergoterapeuter og andre faggrupper med en grunduddannelse inden for sundhed og pædagogik m.m. kan således uddanne sig til psykoterapeuter.

Der findes mange forskellige psykoterapeutiske uddannelser og retninger. Dansk Psykoterapeutforening  og Dansk Psykologforening organiserer uddannede psykoterapeuter. Titlen Psykoterapeut MPF er beskyttet og angiver, at vedkommende er medlem af Dansk Psykoterapeutforening.

Er der flere former for psykoterapi? 

Ja, der er rigtig mange forskellige retninger. For det at uddanne sig til psykoterapeut kan man gøre inden for mange forskellige retninger. Nogen er kognitive, andre, som jeg, arbejder psykoanalytisk og atter andre, har taget andre retninger inden for det brogede psykoterapeutisk felt . 

Hvad er en psykoanalytiker?

For psykoanalytikere (j.j. den retning J. Lacan giver) gælder det også, at grunduddannelserne kan være mange. Både psykologer, læger og andre med en længerevarende uddannelse kan uddanne sig til psykoanalytikere og i visse psykoanalytiske retninger kan lægmænd også uddanne sig. Inden for psykoanalysen er der også tale om flere forskellige retninger.

Psykoanalysen er "moderen" for al psykoterapi. Sigmund Freud var den, der skabte psykoanalysen for over 100 år siden. Det tager omkring 10 år at danne en psykoanalytiker.

Læs også Den lille side til psykoanalyse

Se hvad Jane Bykær tilbyder individuelt børn, unge og voksne og parterapi

Læs mere om psykoanalyse og  psykoanalytiker og psykoterapeut Jane Bykærs måde at arbejde på.   HerHer Her akn du læse mere om

Se her hvordan det foregår hos Jane Bykær

Se priser på terapi hos Psykoterapi Odense her

Læs evt. også følgende artikel hos Netdokter.dk

 Kontakt psykoanalytiker og psykoterapeut MPF Jane Bykær her

Psykolog Odense, psykolog Fyn, psykolog, Ringe, psykolog Middelfart, psykolog Svendborg

smuk spiral trappe
Tilbage til psykoterapi