Lavt selvværd og mangel på selvtillid

Lider du af lavt selvværd? Eller mangel på selvtillid?

Du kan godt have tillid til din kunne og alligevel være usikker om dit værd. Værdi er noget der er mellem mennesker. Og selvvær er nok ens eget, men det er ikke uafhængig af ens placering blandt andre.  

Er du afhængig af bekræftelse? Har du tendens til at være i situationer, hvor du føler du ikke har nogle handlemuligheder. Er det svært for dig at tage stilling? Bliver du angst når situationen kræver dig? Mangler du tillid til dig selv og andre?

Det er en plage at lide med lavt selvværd. Lavt selvværd vil komme til at begrænse dig i mange af livets muligheder. Din opfattelse af dig selv og andre kan blive forvrænget således du ikke kan forholde dig realistisk til virkeligheden. I den situation bruger du ikke dig selv og dine muligheder i dine relationer. Du begrænser dig selv og dit liv.

 Lavt selvværd kan indebære angst, lav selvtillid, skrøbeligt selvbillede, usikkerhed, frygt for fremtiden, bekymring over for dine nærmeste og dig selv.

Hvad kommer lavt selvværd af?

Vort selvværd er, hvad enten det er lavt eller i balance, udviklet og opleves som en del af os. Selvværdet vidner om, hvordan vi har skruet vort værdigsystem i forholdet til andre sammen. Et lavt selvvær kan være en del af et personligt træg, som ind til videre opfattes som en del af dig. 

Men også et sundt udviklet selvværd kan forvandle sig til lavt selvværd, hvis du har været udsat for noget voldsomt. Feks. mistet en du holdt af? Været udsat for vold, tyveri, indbrud eller anden krænkelse? Blevet syg. Udsat for en magtsyg leder, dårligt arbejdsklima eller mobning m.m..

Jeg møder også mennesker, som efter et brud er plaget af et lavt selvværd. Magtforholdet i relationen havde fået lov til at udvikle sig skævt, således at den ene havde taget magten over den andens selvværd.

Terapi og lavt selvværd.

Terapi kan hjælpe dig gennem et arbejde med dit forhold til dig selv. Undersøge hvad det er du miskender, ikke sætter værdi på hos dig selv og måske også andre. Er der måske noget i denne miskendelse du ikke kan bringe i omløb? Arbejdet kan skabe, eller genskabe, tillid til dine egne tanker, muligheder, vurderinger, oplevelser og dermed til dig selv og andre. Ring og få en tid til terapi hos Jane Bykær Psykoterapi Odense - Fyn på 21627569 eller på mail her

Tilbage til forsiden Psyko-terapi Odense.

kvinde vendt med ryggen til
Tilbage til psykoterapi