Bliver du domineret af din (eks)partner eller er det dig, der dominerer?

Konge skulptur uden krop

 

Bliver du domineret af din (eks)partner eller er er det dig, der dominerer?

Er du i et ulige forhold? Måske et forhold, hvor din partner bruger magtfulde metoder for at styre dig? Har du svært ved at finde vej i dette? Eller er du den, der dominerer din partner?

Om du er den, der bliver øvet magt over af en anden, eller den, der er udøver af magt, så ved du, at der er noget helt galt. Ingen har ret til at udøve magt over den anden. Men hvordan kan det så være, at det foregår alligevel?

Der er komplekse psykiske mekanismer i spil. Når den ene tager magten over den anden, og den anden lader dette ske, er der grobund for noget, der kan udvikle sig til et alvorligt misbrug af magt, og i visse situationer kan det blive særdeles farligt. I sådanne nære forhold, hvor magtbalancen er faretruende ulige, er umodne kærlighedsideer i spil. Styring og magt forveksles med kærlighed.

Er du i forhold

Lever du i et sådant forhold, er det på tide at standse op og overveje, hvad der er i spil, og hvad du kan gøre for at få stoppet magtmisbruget. Det vil kræve et arbejde for både dig og din partner.

Bruger din ekspartner psykisk vold 

Lever du med en truende ekspartner, der stalker og forfølger dig, er der hjælp at hente. Noget skal indføres, så forholdet kan blive reguleret, og der kan sættes en stopper for magtmisbruget. Der er netop indført en lov mod psykisk vold (2019), som har til hensigt at give politi og domstole mulighed for at regulere den type adfærd. Det kan være nødvendigt for at få det stoppet. Men selv når det er stoppet, kan det præge dit liv.

Misbruger du din magt?

At bruge magt er dybest set at udstille sin egen magtesløshed.Er du den, der udøver magtmisbrug, så lyt til den stemme i dig, der udmærket ved, at der er noget helt galt. Du kan bilde dig ind, at du har ret til at gøre, hvad du gør, men du ved, du er gået langt over stregen. Du behøver ikke blive ved med at spille på din magt. Du får først magt over dit eget liv, når du indser, at man ikke kan have magt over andre. Du er ikke den eneste, der er havnet i den blindgyde. Andre er det lykkedes for at komme ud og få magt over deres eget liv, så de kan magte at leve sammen med en anden i et lige forhold. Her kan du læse om en ung mand, som besluttede sig for at skifte kurs og komme videre.

Du er velkommen til at henvende dig, lige meget om du er den, der udsættes, eller den, der udsætter den anden for magtmisbrug. Det er et farligt og dybt destruktivt spil, der kan oversættes i et analytisk terapeutisk arbejde, og derfra kan du komme videre

Læs også om vrede i parforhold.

Kontakt Jane Bykær her eller på telefon 21627569.

 
Tilbage til psykoterapi