At blive forældre - at få børn

At blive forældre er en krævende opgave.

Der er mange forestillinger knyttet til det at få barn. Vores kultur har en tendens til at skabe en idyl omkring det. Sådan er virkeligheden ikke. Og det kan komme bag på selv den mest velforberedte mor og far.

At blive forældre er ikke ligetil. Det er aldrig givet på forhånd, og det er umuligt at være perfekt. Der er usikkerhed, der kan være følelser, der overvælder, og tanker, som forstyrrer. Livet med et spædbarn er gerne en travl tid, der er meget, der skal nås. Livet er med ét forandret, og det, der var, kan forekomme langt væk.

Barnet er på den ene side en fremmed, på den anden side en kendt. Og samtidig med, det er kommet, er du blevet en anden – en mor eller far. Hvad indebærer det? Hvordan gør man? Hvad sker der med én? Hvad sker der, eller hvad sker der ikke med din partner? Hvordan skal du forstå dit barn? Hvordan kan du forstå det, der sker i din partner og dig selv?

Forældre kommer af mange grunde for at tale med mig. Nogle kan sige:

Mit barn vil ikke sove. Mit barn vil ikke spise. Mit barn vil ikke drikke. Min kontakt til mit barn, er den ok? Mit barn græder, når det skal sove, eller det græder i søvne. Mit barn har uro. Jeg har det ikke godt. Jeg kan ikke overskue det. Er jeg god nok. 

Andre kommer, fordi de er overvældet af træthed, og tålmodigheden er gået sig en tur. Bekymring bliver den nye dagsorden. Tristheden lurer. Der kan være fødselsdepression eller anden form for fødselsreaktion. Det at blive forældre har ikke kunnet leve op til forventningerne. Det er svært at få det hele til at hænge sammen.

For andre er det en overvældende stor begivenhed at få et barn. Så stor, at forholdet til partneren visner i betydning.  Partneren har det ofte ikke på samme måde, og det slider på forholdet. Nogle forhold er i denne tid ved at gå op i limningen.

Har du/I brug for at tale med en om de vanskeligheder du/I står i er du/I velkommen til at kontakte psykoanalytiker og psykoterapeut MPF Jane Bykær her

Billede af en baby
Tilbage til psykoterapi