Vi kan ikke tale sammen, hvad skal der til?

Taler I sammen?

Mange par kommer med det problem. Det er svært at tale sammen. Relationen har ændret sig. De er holdt op med at sige hinanden noget. Tale gør de kun, når det gælder det praktiske. At tale sammen om det der betyder noget mellem dem, er blevet svært. Afstanden er blevet for stor, nærheden en sjælden gæst. Andre tænker at de ikke siger noget til hianden fordi de har problemer med kommunikation. Men det er gerne mere komplekst.

Måske er der ikke længere sex i jeres forhold? Det seksuelle samliv er ofte gået samme vej. Det seksuelle kan i mange forhold ses som et barometer på, hvordan det går i forholdet. Fungerer det seksuelle, fungerer det grundlæggende i parforholdet ofte også.  Fungerer det seksuelle ikke for begge parter, giver det i sig selv problemer i parforholdet. Og omvendt kan det, at det seksuelle ikke fungerer, være et symptom på grundlæggende problemer i forholdet.

Når det, der var, er trængt i baggrunden, kan det være svært at vide, hvad man skal med hinanden. Hvad den anden vil?  Vanerne overtager, og dagligdagen trænger sig på. ”Vi er blevet Hr. og Fru. Danmark,” som en kvinde sagde.

Jeg møder mange par i den situation. Par, hvor den kærlighed, der var og som bandt dem sammen, ikke flyder på samme måde mere. Det kan være den ene som mærker kærligheden svinde, mens den anden stadig er hjemme i sine følelser.  Det svære er da at følelserne ikke gengældes. For begge kan der opstå et savn. Savnet og situationen kan vække mange forskellige følelser til live.

Hvad kan trænge følelserne væk?

Min erfaring er, at det, der skaber afstand mellem parret, kan være mange forskellige ting og altid er knyttet til lige netop dem med deres historie. I hvert tilfælde må parterapien blive en proces der kan vise jer, hvad det er, der er i spil mellem jer.

Der tales ofte om følelser, som om de i sig selv har en sandhedsværdi. Men følelser kan være flygtige. Følelser kan komme og gå. Og de kan vende tilbage. Ændringerne i oplevelsen af følelsernes nærvær og intensitet afhænger af meget fine mekanismer i det psykiske. Bevægelser, der afgøres et andet sted. Det er disse ændringer, det er parterapiens opgave at undersøgelse og give plads. Det er ikke nok blot at lære at kommunikere bedre.  Det handler derimod om noget, der er mere grundlæggende end kommunikation.  Kommunikation er blot et skridt på vejen.

Det næste skridt er terapeutisk. Det handler om jer og jeres særlige situation. Det terapeutiske tager udgangspunkt i en viden om, hvordan vi mennesker danner relationer, og hvad der er afgørende for, hvordan de udvikler sig. Vi mennesker danner relationer til hinanden gennem både bevidste og ubevidste steder i os.

Hvilken viden er der bag parterapien?

Parterapien hos Psykoterapi Odense bygger på en lang erfaring og viden om, hvordan vi mennesker er skruet sammen. Hvad det vil sige at være en anden for den anden. Hvad der sker i nære relationer, og hvordan vi kan gå galt af og med hinanden.

Hos Psykoterapi Odense arbejder vi med udgangspunkt i jeres aktuelle situation.

 

I er velkomne til at henvende jer til par-terapeut Jane Bykær Psykoterapi Odense -Fyn, ved at ringe, sende en mail eller udfylde kontaktformularen her.

Tilbage til forsiden Psyko-terapi Odense.

Søger du parterapeut / parterapi i Odense, Kolding, Fredericia, Middelfart, Nyborg, Haderslev, Svendborg, Kerteminde, Ringe, Fåborg, Otterup, Ørbæk, Årup, Assens, Bogense? Kontakt da parterapeut Jane Bykær og få en tid til par terapi hos Psykoterapi Odense - Fyn. 

 
Tilbage til parterapi