Psykoterapi
Odense

Hjælp til teenager.

 Det kan være svært at forstå, hvad der sker med en selv og de andre. Mon du kender det? Pludselig er der mange nye muligheder – det er sjovt. Samtidig er der meget, der er svært, og nye problemer kommer til.
For nogen opstår der store problemer. Man kan få det dårligt, blive trist og ked af det uden at forstå hvorfor. Måske du er kommet ud i noget du ikke kan overskue?

Psykoterapi teenager

Er det svært for dig at være teenager?

Du befinder dig i en svær fase af dit liv. En overgang mellem barndom og det ukendte. Du forvandler dig fra at være dine forældres barn til at navigere mere selvstændigt. Denne tid præges af nye oplevelser, valg, og en voksende uafhængighed, hvor dine valg spiller en afgørende rolle. Det er en omstilling, hvor din krop og dit sind modnes, og du udvikler egne holdninger og erfaringer.

Jeg tilbyder en fortroligt samtalerum for dig. Jeg støtter også i dialogen med forældre, hvis der er emner, I ønsker at tale sammen om hos mig.

Har du problemer med

  • konflikter med dine forældre?
  • angst
  • er det svært at være dig?
  • måske du ikke ved, hvad du vil?
  • måske der er problemer med venner og dem i klassen?
  • er du ude i misbrug?
  • har du gjort noget du ikke må, og tør du ikke fortælle de voksne om det?
  • bliver du vred uden at forstå hvorfor?

Hvad kan du gøre?

Tal med dine forældre om det, hvis du kan. Hvis du ønsker at tale med mig, er det dine forældre, der skal betale. Prøv at forklare dem lidt om, hvordan du har det, og hvorfor du tror, det vil være en god idé at komme her.

Forældre vil gerne hjælpe deres barn, hvis de har mulighed for det. Men det er ikke altid, de forstår, hvad der sker i dig. Du kan evt. bede dine forældre om at læse den lille artikel herunder til forældre til børn i teenagealderen. Jeg vil også  gerne tale med jer alle, før vi to taler sammen.

Hvis dine forældre ikke har økonomisk mulighed, eller du ikke ønsker at inddrage dem, så findes der forskellige andre muligheder: blandet andet børnetelefonen, headspace og søg “for unge” på www.odense.dk.

Psykoterapi teeanger 2

Se samtale mellem Jane og Lasse Illskov her til højre om netværk

Problemer om hvem der skal med til konfirmation

En teenager med forældre der ikke lytter

Er du forældre til en teenager?

Det kan være svært at være forældre, når alt er under forandring. Det kan føles, som om det sker fra den ene dag til den næste. Den ene dag har du et barn du kender, den næste kender du næsten ikke dit barn. Det kan være svært at finde rundt i og finde frem til, hvordan man takler den nye ustabile situation. Bekymringerne kan fylde meget.

Ønsker du at tale om din situation som forældre til et pubertetsbarn eller dit barns situation, er du velkommen.   

Se samtale med mig om teenager og deres forældre. 

Se samtale mellem Jane og Lasse Illskov om; Forældre med en søn på 16 år, der gerne vil gå sine egne veje. Hvordan forholder man sig til det?

Hvem er Jane

Jeg er psykoanalytiker og medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Jeg har 35 års erfaring med terapeutisk arbejde:

  • Psykoterapeutisk Afsnit OUH
  • Som leder af Familiehuset i det tidligere Ørbæk Kommune
  • Med sorg og krise ved blandt andet Kræftens Bekæmpelse
  • De seneste 14 år som privatpraktiserende psykoanalytiker i Odense C

Forfatter

Jeg er forfatter til bogen “At opdage en anden”. Det er en bog, der henvender sig til alle, der har interesse i at blive klogere på vores nære forholds indviklede karakter.

Læs om bogen her

Her kan du se links til andre samtaler

  • om at blive forældre
  • kommunikation
  • om børn, forældre og familien
  • om konflikter i familien
  • om parforhold 
  • om dødsfald m.m.
psykoterapi teenager

Til forældre til teenagere.

Teenageren står i et overgangssted. Et sted mellem barndommens land og noget nyt, noget andet. Barnet går fra at være fars og mors søn/datter til også at skulle stå på egne ben.

Teenageårene kalder på barnet på en ny måde. Der er ting, der skal prøves for første gang. Ting, der skal tages stilling til, sorteres i, og der skal vælges til og fra. De andre spiller en afgørende rolle. Det er en stor ommøbleringsproces. Kroppen kønsmodnes, hjernen modnes, den unge er i gang med at supplere forældrenes verdensbillede med egne holdninger og erfaringer og danner sit eget. Valg for fremtiden skal overvejes o.s.v.

En tid der kalder på teenageren på en ny måde

I nogle tilfælde opstår der konflikter, som kan være svære at følge med i som forældre. Hvad sker der med mit barn? Det, vi før havde sammen, er der nu kun glimtvis. Som forældre til et pubertetsbarn kan man opleve at blive kritiseret og rettet på. Det kan være svært at finde ud af at gøre det rigtige, og afmagten kan lure. Som forældre er du også i en omvæltningsproces. Du skal vænne dig til, at din betydning skifter karakter, og at dit barn ikke længere behøver dig på samme måde som før. Du skal på den ene side give dit barn fri til at gå ud i verden, og på den anden side skal du støtte dit barn på denne vej. Du skal finde ud af, hvor dine grænser går og være i stand til at holde fast på dem. Det er en turbulent tid for de fleste. Følelserne udfordres, og det gør fornuften også ofte. Puberteten er en overgang – den går over – og efter den dannes der nye måder at være voksen datter/søn for sin forælder på. Nye måder at være forældre til sit voksne barn på. Hvordan denne overgang forløber er ikke ligegyldig.

Nogle børn kommer ud i store og svære problemer i puberteten. Misbrug, spiseforstyrrelser, ensomhed, depression, selvmordstanker m.m. kan fylde meget. Der kan være brug for, at der gribes ind i denne overgangsperiode. Heldigvis er det ikke alle, der udvikler symptomer eller egentlige lidelser. Det er min erfaring, at mange unge alligevel ønsker – og har glæde af – at få et sted, hvor de kan tale frit med en udenforstående. En, som ved noget om, hvilket stort og omfattende psykisk arbejde, puberteten er et udtryk for.

Hvordan denne overgang forløber er ikke ligegyldig.

Hvordan puberteten forløber – hvilken overgang, barnet er i stand til at skabe – har betydning. Nogle børn kommer ud i store og svære problemer i puberteten. Misbrug, spiseforstyrrelser, ensomhed, depression, selvmordstanker m.m. kan fylde meget. Der kan være brug for, at der gribes ind i denne overgangsperiode.

Ikke alle børn udvikler symptomer eller egentlige lidelser. Det er min erfaring at der er unge som ønsker og har glæde af at få et sted, hvor de kan tale om det, der trykker dem. Tale frit med en udenforstående. En, som ved noget om, hvilket stort og omfattende psykisk arbejde, puberteten er et udtryk for.

Måske I har brug for en samtale både jer som forældre og jeres teenager?

skilsmisse

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Her får du bl.a. nye indlæg på min blog og
andre nyheder.